Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültelerinin Dil ve Konuşma Terapisi dört yıllık lisans programını başarı ile tamamlamış kişilerin aldığı ünvandır.

Dil ve Konuşma Terapisti; iletişim, dil, konuşma, ses ve yutma süreçlerinin gelişimi ve bozukluklarının önlenmesi, tanılanması, değerlendirilmesi, rehabilitasyonu ve dil ve konuşma terapisi alanının bilimsel araştırmaları ile ilgilenen; sağlıklı, hasta veya engelli bireylerin yaşam kalitelerinin artırılmasını hedefleyen sağlık meslek elemanıdır.

Dil ve konuşma terapistleri insan iletişimi, biyomedikal bilimler, dilbilim, davranış bilimleri, dil ve konuşma terapisi bilimi ve halk sağlığı konularında eğitim alırlar. İletişim, konuşma, beslenme ve yutma güçlüğü çeken çocuklar ve yetişkinlere tedavi, destek ve bakım sağlarlar. Fiziksel veya psikolojik nedenlerden dolayı konuşma ve iletişim sorunları yaşayan insanlara yardım ederler.